Dhaka Dental College

 

Credit to http://www.dhakadental.gov.bd/

 

Kolej pergigian Dhaka merupakan institusi pendidikan pergigian terbesar di Bangladesh. Ianya adalah sekolah pergigian pertama yang ditubuhkan pada bulan Ogos 1961 dan merupakan satu-satunya kolej pergigian kerajaan di Bangladesh.

 

Credit to http://www.dhakadental.gov.bd/

 

  • Bangunan akademik ada 5 tingkat, terdiri daripada 7 jabatan, sebuah perpustakaan yang lengkap, 2 kelab, 3 bilik umum dan sebuah kantin untuk penyegaran. Setiap jabatan mempunyai bilik kuliah dan makmal yang dilengkapi dengan kemudahan berhawa dingin.
  • Perpustakaan Pergigian Dhaka mengandungi lebih daripada 25,000 buku & 500 jurnal. Koleksi dan perkhidmatan Perpustakaan direka untuk menyokong visi kolej “Menjadi klinik pergigian terkemuka di Asia Selatan”.
  • Di kawasan hospital seluas 8 hektar terdapat bilik pentadbiran, bangunan akademik, auditorium, dua galeri kuliah, satu bangunan hospital, satu asrama wanita, asrama lelaki, pejabat kakitangan, pejabat guru, masjid dan menara Shaheed. Asrama lelaki terletak di Sobhanbag, Dhaka.
  • Hostel berasingan bagi perempuan dan lelaki dan setiap hostel mempunyai kapasiti tetap.
  • Pelbagai kemudahan disediakan seperti ujian Patologi, Radioterapi, OPG, Semua jenis perkhidmatan X-ray Umum dan Gigi, CT scan, MRI, Ultrasonography, ECG dan banyak lagi.
  • Perkhidmatan kecemasan (24 jam) juga tersedia di hospital pergigian Dhaka.

About admin

mm

Check Also

PELUANG SAMBUNG BELAJAR DALAM BIDANG PERUBATAN DI KURSK STATE MEDICAL UNIVERSITY DI RUSIA

Anda masih mencari peluang belajar dalam bidang Ijazah Perubatan dan Pembedahan? Berita baik BUAT PELAJAR …