Fakulti Perubatan Universiti Zagazig

 

 

LATAR BELAKANG

Universiti Zagazig ini terletak di bandar Zagazig kira-kira 80km dari bandar Kaherah. Universiti ini dibuka pada tahun 1974 dan kini menempatkan 15 fakulti termasuk fakulti Perubatan dan Farmasi dan juga mempunyai hospital universiti untuk kemudahan rakyat setempat. Universiti Zagazig juga menyediakan beberapa kemudahan dan perkhidmatan akademik dan bukan akademik kepada pelajar termasuk perpustakaan, kemudahan sukan dan aktiviti, serta perkhidmatan pentadbiran.

Universiti Zagazig adalah universiti ketujuh di Mesir dari segi permulaannya. Universiti ini telah mencapai kemajuan yang besar di semua bidang, bersesuaian dengan zaman moden. Universiti ini telah memilih imej pemimpin negara besar / Ahmed Orabi anak Sharqia sebagai slogannya yang berdiri tegak di hadapan penjajahan kejam yang memanggil kebebasan Mesir.

 

Credit to Google Image

Visi Universiti Zagazig

Universiti Zagazig berharap dapat menjadi universiti yang terbukti melalui penyediaan pendidikan tersendiri, penyelidikan saintifik dan pembangunan masyarakat yang mampan.
  

Misi Universiti Zagazig

Misi Universiti Zagazig adalah untuk menjadi sebuah Universiti Awam Mesir yang menyediakan pendidikan khas dan penyelidikan utama akademik dan pembangunan serta perkhidmatan masyarakat yang unik dan pembangunan sumber manusia yang berterusan dalam konteks inovasi, kualiti, kebebasan dan nilai-nilai moral .
        

 

About admin

mm

Check Also

Tawaran Program Pengajian di Mesir Sesi 2020

TAWARAN PENGAJIAN DI MESIR – PROGRAM MADRASAH DAULAH & KURSUS BAHASA ARAB (SESI SEPTEMBER 2020)-Tanpa …