Universiti Zagazig

SEJARAH RINGKAS

University Zagazig ialah salah satu universiti-universiti Mesir yang ditubuhkan untuk menyumbang berganding bahu dengan rakan-rakan sekerjanya dalam kebangkitan semula Mesir dan menaikkan kedudukannya. Universiti Zagazig merupakan salah satu universiti di Mesir yang terletak di Bandar Zagazig. Terletak di wilayah Syarqiyyah. Ditubuhkan pada tahun 1974 dan kini sudah mencapai usia 40 tahun.

Universiti ini bermula sebagai sebuah cawangan Universiti Ain ​​Shams pada tahun akademik 1969 / 1970 dan merupakan universiti ketujuh di Mesir dalam soal penubuhannyaUniversiti telah membuat langkah-langkah hebat dalam semua bidangmengikuti zaman moden.

Universiti Zagaziq juga memilih imej pemimpin negara yang besar Ahmed Orabi anak lelaki Sharqia sebagai slogannya yang berdiri tinggi di depan penjajahan kejam meminta kebebasan Mesir. Undang-undang No. 18 telah diwujudkan pada 14 / 4 / 1974 untuk menubuhkan University Zagazig yang mana terdiri daripada enam buah kolej sebagai sebuah cawangan Ain ​​Shams University.

BIDANG YANG DITAWARKAN

⇒ PERUBATAN

⇒ PERGIGIAN

⇒ FARMASI

SYARAT KELAYAKAN

Pemohon yang ingin mengikuti pengajian  di universiti di Mesir peringkat ijazah pertama hendaklah memenuhi syarat kelayakan minimum yang telah ditetapkan seperti berikut:

1.1  Perubatan 

Mempunyai  Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan memperoleh purata peratusan markah sekurang-kurangnya 90%  dalam lapan (8) subjek  iaitu Bahasa Melayu, Bahasa  Inggeris, Sejarah, Matematik, Matematik  Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi di peringkat SPM. 

DAN

Sekurang-kurangnya kepujian dengan gred B dalam Biologi, Kimia, Fizik, Matematik dan Matematik Tambahan di peringkat SPM.

1.2  Pergigian & Farmasi 

Mempunyai  Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan memperoleh purata peratusan markah sekurang-kurangnya 85%   dalam lapan (8) subjek  iaitu Bahasa Melayu, Bahasa  Inggeris, Sejarah, Matematik, Matematik  Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi di peringkat SPM. 

DAN

Sekurang-kurangnya kepujian dengan gred B dalam Biologi, Kimia, Fizik, Matematik dan Matematik Tambahan di peringkat SPM. 

CARA MEMOHON

Permohonan dibuat melalui Kementerian Pengajian Tinggi. Biasanya selepas keputusan SPM diumumkan, pihak Kementerian Pengajian Tinggi akan memngumumkan permohonan dibuka.

Pihak DAULAH EDUCONSULT boleh membantu anda jika anda memerlukan bantuan penerangan lanjut dan kaunseling pendidikan. Kami juga bersedia membantu anda menguruskan semua dokumen permohonan. Apabila diterima, kami akan uruskan penerbangan, penginapan dan pendaftaran anda. MUDAH kan ?

♥ TEMUI KONSULTAN PENDIDIKAN KAMI UNTUK MENDAPATKAN PENERANGAN LANJUT DAN PELAN PERANCANGAN PENDIDIKAN ANDA DALAM SESI EKSLUSIF BERSAMA KAMI.

 HUBUNGI/ WHATSAPP KAMI DI 

 https://wa.me/60189624322

 

About admin

mm

Check Also

PELUANG SAMBUNG BELAJAR DALAM BIDANG PERUBATAN DI KURSK STATE MEDICAL UNIVERSITY DI RUSIA

Anda masih mencari peluang belajar dalam bidang Ijazah Perubatan dan Pembedahan? Berita baik BUAT PELAJAR …