Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS)

 

 

Kolej Universiti Islam Selangor yang juga dikenali sebagai KUIS ini merupakan sebuah universiti swasta yang diuruskan sepneuhnya oleh Majlis Agama Islam Selangor (MAIS). Pada tahun 2000, KUIS telah berpindah ke pusat campus uatamanya di Bandar Seri Putra, Bangi yang telah dirasmikan oleh DYMM Sultan Sharifudin Idris Shah Ibni Almarhum Sultan Salahudin Abdul Aziz Shah AlHaj, Sultan Selangor pada 25 Mei 2002.

Hari ini, KUIS merupakan antara salah satu universiti swasta Islam yang paling dinamik di Malaysia dan sedang berusaha menuju ke arah misinya iaitu untuk menjadi salah satu pusat kecemerlangan akademik yang paling terkenal di dalam dan luar negara. Pelajar KUIS kenamyakannya berasal dari semua negeri di Malaysia dan juga di luar negeri seperti negara China dan Timur Tengah. Diilhamkan oleh mottonya, “The Catalyst of Knowledge Tradition,” yang bermaksud dengan menjadikan KUIS komited untuk menyediakan pendidikan terbaik dan berpatutan selaras dengan aspirasi pembangunan modal insan.

 

Program yang ditawarkan:

 

Program Asasi Program Ijazah Sarjana Muda
  • Asasi Pengajian Islam
  • Asasi Pengurusan
  • Asasi Bahasa Arab
  • Asasi Komunikasi
  • Asasi Bahasa Inggeris
·         Fakulti Akademi Islam

·         Fakulti Pendidikan

·         Fakulti Sains dan Teknologi

·         Fakulti Pengurusan dan Muamalat

 

Dengan pengiktirafan dan anugerah yang diberikan dari dalam dan luar negara, KUIS kini berusaha untuk mencapai standard yang tertinggi untuk memenuhi jangkaan  organisasi tempatan dan antarabangsa.

Lokasi: Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS), Bandar Seri Putra, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

 

 

 

Kemudahan fasiliti yang disediakan oleh KUIS

 

About admin

mm

Check Also

Widad University College

Widad University College (sebelum ini dikenali sebagai Kolej University Shahputra) mula menubuhkan Institut Fitra pada …