Fakta tentang Rusia “negara beruang merah”

Sejarah Rusia bermula dengan kisah silam kaum Slav Timur dan Fino-Ugrik. Sebuah negara bernama Garoariki alam bandar-bandar yang berpusat di Novgorod ditubuhkan oleh seorang penghulu Varyag bernama Rurik pada tahun 862 permulaan tradisi sejarah Rusia. Kievan Rus’, negara Slav Timur bersatu yang pertama, ditubuhkan oleh pewaris Rurik, Oleg dari Novgorod pada tahun 882. Negara ini memeluk agama Kristian daripada Empayar Byzantium pada tahun 988, maka bermulanya persepaduan kebudayaan Bizantium dan Slav yang mencorakkan budaya Rusia selama seabad yang seterusnya

Nak tahu fakta menarik tentang Rusia ?

Bir tidak dianggap sebagai minuman beralkohol sebelum tahun 2011

Jangan pelik kalua orang Rusia yang menganggap bir sebagai “soft drink” Minuman menyegarkan yang boleh diminum selepas pulang dari kerja, ketika berkelah. Bir dari pelbagai jenis mudah dijumpai di kedai runcit dan lain-lain. Terdapat ramai juga orang yang menikmati bir di bandar Moscow. Semua jenis minuman yang mengandung alkohol kurang dari 10% dianggap sebagai minuman ringan bagi Rusia.

Tidak dibenarkan bersiul di dalam rumah

Bagi orang Rusia bersiul di dalam rumah dianggap boleh membawa perkara malang.

Malah agama kita sendiri tidak digalakkan bersiul.

“Orang-orang musyrikin berkumpul di masjidil haram, mereka tepuk tangan dan bersiul-siul. Mereka yakini itu ibadah dan cara shalat . Lalu Allah mencela tindakan mereka itu. Dan Allah sebut itu kebatilan yang dilarang”.(Majmu’ al-Fatawa, 3/427)”

Itu firman Allah SWT dan dalil-dalil yang menunjukkan bahawa bersiul adalah perbuatan orang musyrik pada masa itu. Dan sebahagian ulama mengatakan bahawa siulan yang dilakukan orang musyrik dahulu hukumnya adalah haram dan dilarang untuk ditiru kerana mereka melakukannya dengan tujuan beribadah.

Luas Negara Rusia Melebihi Pluto

Pluto adalah planet yang jauh dari Matahari. Tidak disangka kawasan Pluto tidak lah begitu besar jika dibandingkan dengan negara, Rusia. Kawasan Rusia mencapai 17m km2. 0.4M km2 lebih luas daripada Pluto yang hanya mencapai 16.6 juta km2.

Menarik bukan negara Rusia?

Ramai yang menjadikan negara Rusia ini sebagai “wishlist” tempat bercuti. Malah, ramai anak muda juga menjadikan negara ini sebagai tempat pilihan untuk menyambung Pendidikan di peringkat Diploma, Ijazah dan Sarjana di Rusia.

Bagi mereka yang hendak sambung pengajian di Rusia tapi tidak tahu bagaimana? Jangan risau kerana Daulah EduConsult boleh membantu anda serta memberi khidmat kaunseling secara percuma.

Antara bidang yang ditawarkan merangkumi pelbagai aspek antaranya dari segi Perubatan, Pergigian, Farmasi, Pengajian Islam, Kejuruteraan, Pertanian, Teknologi Maklumat dan banyak lagi. Pelajar juga bebas untuk memilih universiti yang diingini mengikut keputusan pelajar itu sendiri.

Bagi anda yang tidak ingin membuang masa, Daulah Educosult juga menerima pelajar yang ingin menyambung ke peringkat tinggi dengan menggunakan SIJIL PERCUBAAN SAHAJA. Pastinya ini satu peluang keemasan bagi anda yang ingin memendekkan tempoh pengajian. Tidak perlu tunggu keputusan SPM yang rasmi baru ingin mohon belajar ke luar negara. Lebih mudah bukan?

Antara Universiti di Rusia ialah,

  • Kursk State Medical University (Pra-Perubatan, Perubatan)
  • Nizhny Novgorod State Medical University (Perubatan)
  • I.M. Schenoz First Moscow University (Perubatan)
  • Volgograd State Medical Academy (Perubatan)
  • Moscow Aviation Institute (Kejuruteraan Aircraft)

Bagi anda yang berminat untuk sambung belajar, boleh sahaja daftar di sini. Anda jangan risau, pihak Daulah Educonsult akan hubungi anda dalam kadar yang segera. Pelajar lepasan SPM yang berminat untuk sambung belajar dalam bidang agama juga boleh mendaftar di sini.

Jika anda ingin terus berhubung dengan pihak Daulah, boleh hubungi terus pihak kami di sini.

 

About admin

mm

Check Also

KEMASUKAN SEPTEMBER 2020- BAGI BIDANG PENGURUSAN PERNIAGAAN ANTARABANGSA

KEMASUKAN SEPTEMBER 2020✓BAGI BIDANG PENGURUSAN PERNIAGAAN ANTARABANGSA . Anda berminat untuk menyambung pengajian di peringkat …