Kemasukan 2020 ke Universiti di Indonesia – Bidang Sains Kesihatan

Ramai yang belum dapat maklumat mengenai bidang sains kesihatan yang ditawarkan di universiti di Indonesia. Ada beberapa universiti yang diiktiraf Kementerian Malaysia untuk pelajar menyambung pengajian disana. Tapi untuk post kali ini kita akan fokuskan dengan tawaran ijazah yang ditawarkan bagi tahun 2020.

Sebelum ini pernahkah anda terfkir mengenai apakah menyambung pengajian di negara sendiri tidak menarik atau universiti di Malaysia tidak berkualiti? Jawapan buat anda , Tidak bukan begitu! Ada beberapa faktor yang menjadi sebab mengapa pelajar Malaysia kita memilih untuk menyambung pengajian di luar negara terutamanya Indonesia.

Tapi ramai juga yang masih belum tahu mengenai peluang untuk belajar di Indonesia. Indonesia antara negara yang banyak memberi peluang kepada pelajar Malaysia untuk melanjutkan pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda. Antaranya dalam bidang Perubatan, Pergigian, Farmasi dan Veterinar.

Untuk maklumat anda lagi, universiti-universiti terkemuka di Indonesia ini membuka peluang kepada pelajar lepasan Sijil Pelajar Malaysia,SPM, IGCSE, O-LEVEL, A-LEVEL, STPM, Matrikulasi, Asasi, IB, Diploma atau sijil setaraf yang lain.

Biasa menjadi persoalan lain, di universiti mana yang diiktiraf untuk 4 bidang tersebut?Berapa tahun tempoh pengajian, dan apakah syarat untuk kemasukan ke universiti Indonesia.

Ini antara universiti awam yang disenarai dalam entri kali ini dan universiti yang tersenarai ini diitiraf oleh Kermenterian Malaysia juga:-

1. Universitas Hasanuddin

2. Universitas Gadjah Mada

3. Universitas Padjadjaran

4. Institut Pertanian Bogor

5. Universitas Sumatera Utara

6. Universitas Andalas

7. Universitas Airlangga

Ini antara 7 universiti yang tawarkan bidang Perubatan, Pergigian, Farmasi dan Veterinar khususnya. Boleh dapatkan maklumat penuh dari laman web www.daulahmedic.com.

Pengiktirafan Boleh Semak

Tiada lgi kegusaran untuk menyambung ke universiti di Indonesia. Pelajar boleh buat semakan pengiktirafan bidang dan university di laman web Kementerian https://www2.mqa.gov.my/esisraf/ untuk membuat semakan.

Tempoh pengajian 

Kebiasaannya untuk tempoh pengajian untuk bidang perubatan adalah 5 tahun setengah, manakala Pergigian 5 tahun dan Veterinar atau Farmasi dalam 4 tahun.

Syarak kelayakan 

Ini boleh ke laman web daulahmedic.com untuk maklumat lanjut. Pengurusan ke universiti diuruskan dan kemasukan ke universiti 100%. Untuk procedure kemasukan dan lain-lain boleh rujuk Daulah Educonsult Sdn yang menguruskan kemasukan pelajar-pelajar ke Indonesia.
Sumber Iklan : FB page Daulah Educonsult

Siapa yang boleh memohon ?

JOM SIAPA BERMINAT UNTUK MENDAFTAR KE UNIVERSITI INDONESIA? HUBUNGI DAULAH EDUCONSULT SEKARANG!!

Sumber Website Daulah Educonsult – www.daulahmedic.com

Sekiranya anda berminat, boleh lakukan pendaftaran bersama Daulah Educonsult. Anda juga boleh jalani sesi konsultasi yang dilakukan secara percuma.

🖥 Website : https://daulahmedic.com/
📩 Email : daulahmedic@gmail.com
📸Instagram : daulah_educonsult
💻Telegram : https://urlzs.com/9VwnY
🎥 Youtube: Daulah Educonsult

ATAU

Rujukan penuh mengenai tawaran belajar ke luar negara boleh terus ke laman web daulahmedic.com. Hubungi talian hotline 0392851322 untuk info pantas atau boleh ke talian :- Customer service 1 :0189624322 Customer service 2 :0182429322 Konsultan Utama : 0132090322 (Tuan Syed) Konsultan Pendidikan : 0132853903 (Cik Nabila)

About admin

mm

Check Also

KEMASUKAN SEPTEMBER 2020- BAGI BIDANG PENGURUSAN PERNIAGAAN ANTARABANGSA

KEMASUKAN SEPTEMBER 2020✓BAGI BIDANG PENGURUSAN PERNIAGAAN ANTARABANGSA . Anda berminat untuk menyambung pengajian di peringkat …