Permohonan ke Universiti Timur Tengah masih dibuka atau sudah tutup? YA MASIH BUKA!.

Permohonan ke Universiti Timur Tengah masih dibuka atau sudah tutup? YA MASIH BUKA!.

Tetapi permohonan hanya dibuka sehingga 9 April 2020. Bagi yang terlambat anda perlu membuat permohonan lain pada tahun hadapan.

Apa yang menarik sambung belajar di di negara timur tengah terutamanya di Mesir ?

Negara Mesir erupakan negara yang kita sedia maklum, sebuah negara yang penuh dengan ilmu pendidikan. Jika bercakap tentang bidang agama sahaja mesti pelajar-pelajar kita akan jawab Al-azhar adalah universiti yang mereka idamkan untuk melanjutkan pengajian.

BANYAK KE PELUANG YANG DIBUKA UNTUK PELAJAR DI MALAYSIA ?

Ramai yang tidak tahu mengenai peluang untuk belajar luar negara sangat banyak. Banyak universiti dari pelbagai negara menerima pelajar dari Malaysia untuk melanjutkan pengajian ke universiti mereka.

Untuk makluman semua, Timur Tengah antara negara yang banyak memberi peluang kepada pelajar Malaysia untuk melanjutkan pengajian ke peringkat yang pelbagai.

Bidang apa yang ditawarkan di Mesir ?

Jangan tidak tahu, di Al-azhar juga ada menawarkan bidang sains kesihatan juga. Dimana Al-Azhar menawarkan bidang Perubatan, Pergigian, Farmasi, Pengajian Islam dan Ulum Islamiyah.

Bidang sains ni wajib bagi anda yang mengambil subjek yang berkaitan semasa SPM dan wajib ada subjek bahasa arab kerana pengajian 100% in bahasa arab tau. Ramai yang tidak tahu Al-Azhar hanya ambil pelajar lepasan SPM & STAM sahaja.

Dimana nak buat permohonan ?

Mesti tertanya bagaimana dengan sijil lain seperti Diploma dan lain-lain? Kalau ke Mesir agak sukar. Tapi apa kata buat survey negara lain juga di laman web www.daulahmedic.com.

Macam mana dengan bidang agama pula? Bidang Pengajian Islam dan Ulum Islamiyah pun begitu. Hanya untuk lepasan SPM & STAM sahaja. Keputusan STAM wajib mendapatkan keseluruhan pangkat JAYYID.

Apa itu Bidang Ulum Islamiah?

Masih ramai yang tidak mengetahui kewujudan fakulti ini kerana mereka lebih biasa mendengar fakulti pengajian islam sahaja.

Matlamat penubuhan fakulti ini adalah untuk melahirkan para graduan yang mampu menguasai segala cabang ilmu Islam merangkumi Syariah, Usuluddin, Bahasa Arab, Ekonomi Islam, Perbankan Islam dan sebagainya.

Calon pelajar perlulah mendapat sekurang-kurangnya gred “B” bagi setiap mata pelajaran berikut di dalam sijil SPM:-

Bahasa Arab
Pendidikan Syariah Islamiah
Pendidikan Qur’an & Sunnah
Bahasa Melayu
Bahasa Inggeris
Matematik

Jika berminat untuk menyambung pengajian ke Al-Azhar, Pihak DAULAH EDUCONSULT boleh membantu anda. Jika anda memerlukan bantuan penerangan lanjut dan konsultasi pendidikan.

JOM SIAPA BERMINAT UNTUK MEMBUAT PRA PENDAFTARAN KE UNIVERSITI TIMUR TENGAH? HUBUNGI DAULAH EDUCONSULT SEKARANG!! ATAU CIK NABILA DI TALIAN 0132853903 (KONSULTAN).

About admin

mm

Check Also

Lanjutkan Pengajian Di Universitas Sumatera Utara Sesi September 2021.

Mahu melanjutkan pengajian di Universitas Sumatera Utara, Indonesia? Kemasukan September 2021 dibuka buat para pelajar …