Anda Masih Berpeluang Untuk Mendaftar Kemasukan Universitas Islam Negeri di Indonesia Sesi 2020

Anda berputus asa untuk menyambung pembelajaran ke luar negara dalam bidang pengajian islam selepas gagal mendapat tempat di Mesir iaitu Universiti Al-Azhar? Usah begitu! Daulah Educonsult ada jalan untuk bangkitkan semula impian anda dengan menawarkan bidang pengajian islam di Universitas Islam Negeri di Indonesia selain Mesir.

Di Indonesia Daulah Educonsult tawarkan dua buah universitas iaitu Universitas Islam Negeri  Islam Negeri Sultan Syarif Kasim, Riau (UIN SUSKA) dan Universitas Islam Negeri Ar-Raniry, Aceh (UIN AR-RANIRY)

#Universitas Islam Negeri  Islam Negeri Sultan Syarif Kasim, Riau (UIN SUSKA)

SEJARAH PERTUBUHAN UIN SUSKA

Universitas Islam Negeri Sultan Syarif Kasim Riau (disebut juga UIN Suska Riau) adalah Universitas Islam Negeri yang berada di Pekanbaru. Universiti Islam Negeri Sultan Syarif Kasim Riau hasil dari perkembangan dan peningkatan status pendidikan Institut Agama Islam Negeri (IAIN) Sulthan Syarif Qasim di Pekanbaru yang secara rasmi disahkan berdasarkan Peraturan Presiden Republik Indonesia No. 2/2005 bertanggal 4 Januari 2005.

BIDANG DAN SYARAT KELAYAKAN

Bidang- bidang yang di tawarkan antaranya adalah syariah dan ilmu hukum, usuluddin, dakwah,  dan banyak lagi. Kelebihan di Uin suska pelajar dari lepasan SPM dan STAM layak memohon berbanding Uin Ar-raniry.  Manakala, syarat kelayakan untuk memohon bagi lepasan SPM sekurang- kurangnya lulus dalam semua subjek dan bagi lepasan STAM memperolehi pangkat Maqbul.

 

 

 

#Universitas Islam Negeri Ar-Raniry, Aceh (UIN AR-RANIRY)

SEJARAH PERTUBUHAN UIN AR-RANIRY

IAIN adalah singkatan dari Institut Agama Islam Negeri dan Ar-Raniry mengatakan bahawa itu diberikan kepada IAIN Bandar Aceh adalah nama seorang cendekiawan dan mufti besar yang sangat berpengaruh pada masa Sultan Iskandar Tsani (memerintah 1637-1641).  Sheikh Nuruddin Ar-Raniry yang berasal dari Ranir (sekarang Rander) di Gujarat, India. Beliau telah membuat sumbangan yang sangat berharga dalam perkembangan dan sejara Islam di Asia Tenggara, terutama di Aceh.

BIDANG DAN SYARAT KELAYAKAN

Bidang sama seperti di tawarkan di Uin Suska tetapi hanya pelajar lepasan STAM sahaja yang layak untuk memohon di Universitas Ar-raniry.  Manakala, syarat kelayakan untuk memohon sekurang- kurangnya memperolehi pangkat Maqbul.

 

 

 

Bagi yang ingin mengetahui dengan lebih lanjut, anda boleh hubungi talian hotline kami:

  • Customer Service 1 : 0182429322
  • Cik Karmila : 011-26049599
  • Pejabat : 03-92851322

Atau anda boleh layari kami di platform berikut:

 

                        DAFTAR SEGERA KEMASUKAN SEPTEMBER 2020 !!

About admin

mm

Check Also

PELUANG SAMBUNG BELAJAR DALAM BIDANG PERUBATAN DI KURSK STATE MEDICAL UNIVERSITY DI RUSIA

Anda masih mencari peluang belajar dalam bidang Ijazah Perubatan dan Pembedahan? Berita baik BUAT PELAJAR …