Mengenai Privolzhsky Research Medical University (NIZHNY NOVGOROD MEDICAL ACADEMY)

SEJARAH BANDAR NIZHNY NOVGOROD

Bandar Niznhy Novgorod diasaskan pada tahun 1221 dan terletak 400km di timur laut Moscow. Dengan populasi 1.5 juta orang, ia adalah bandar ketiga terbesar di Rusia. Tidak seperti Moscow dan St. Petersburg, dengan sejumlah besar orang Barat, Nizhny Novgorod menawarkan pandangan tentang kehidupan di kawasan jantung Rusia. Terletak di pertemuan strategik sungai Oka dan Volga, Nizhny Novgorod, dalam abad yang lalu, merupakan hab komersial di Rusia. Hari ini adalah “tapak ujian” untuk pembaharuan demokratik dan inisiatif pasaran bebas.

 

Credit photo: Google Image

Nizhny Novgorod adalah pusat pengangkutan penting. Ia mempunyai sambungan kereta api dan udara dengan semua bandar penting Rusia dan Komanwel Negara-Negara Merdeka (C.I.S.). Kereta api semalaman ke Moscow dan St. Petersburg sangat mudah. Di dalam bandar ini adalah rangkaian pengangkutan awam yang luas. Laluan utama menghubungkan pusat bandar (segitiga yang dibentuk oleh Minin, Gorky dan Svoboda Squares), dengan daerah perumahan dan perindustrian.

 

Credit photo: Google Image

Pengunjung ke Nizhny Novgorod biasanya terkejut dengan banyak salji dan suhu rendah yang begitu biasa pada musim sejuk. Di sini salji tidak biasanya cair sehingga Mac, dan hanya pada bulan April musim bunga benar-benar bermula. Mei, Ogos dan September, mungkin bulan terbaik untuk melawat bandar. Musim panas adalah panas dan lembap dengan mandi sekali-sekala; Suhu jarang melebihi 86 ° F. Kejatuhan awal agak hangat, sementara Oktober biasanya hujan dan November beransur-ansur menjadi musim sejuk.

Nizhny Novgorod adalah sebuah bandar yang damai dan harmoni dengan komuniti multikultural yang menjadikannya persekitaran yang ideal untuk pelajar. Bandar ini mengamalkan kebebasan kepercayaan agama yang dilindungi oleh Perlembagaan.

 
PRIVOLZHSKY RESEARCH MEDICAL UNIVERSITY
 
Nizhny Novgorod State Medical Academy telah menukar kepada nama yang baru iaitu Privolzhsky Research Medical University. Tetapi nama yang lama masih digunapakai sehingga kini. Jadi masyarakat lebih mengenali nama lama berbanding yang baru.
 

 • Institut pendidikan perubatan pertama yang paling berprestij di bandar purba Nizhny Novgorod, Rusia
 • Sekarang ini, Akademi tersebut berada di tangga yg ke-6 daripada 46 institut pengajian perubatan yang lain dan turut mendapat pengiktirafan dari World Health Organization (WHO) dan termasuk dalam buku Rujukan Tahunan “World of Learning” Institusi Perubatan yang dikeluarkan di Great Britain
 • Akademi ini adalah sebahagian daripada fakulti Nizhny University pada tahun 1920, lalu diasingkan pada tahun 1930 dan menjadi Institusi Perubatan yang berdikari sendiri. Oleh kerana prestasi akademik yang luar biasa, institut itu kemudian mendapat status “State Academy” pada tahun 1994.
 • Telah berjaya menghasilkan lebih dari 40,000 doktor berkelayakan dan memaikan peranan penting dalam pembangunan dan penyelidikan sains perubatan.
 • Sejumlah lebih 600 guru berkelayakan tinggi didalam 60 fakulti di Akademi, dimana 75% dari mereka mempunyai Ijazah Sains yang berlainan

 

Program Akademik 

Tahun Akademik :

1st term – September hingga Januari

2nd term – Februari hingga Jun

Bidang yang kami tawarkan hanya :

Fakulti Perubatan Am Tempoh pengajian 
Specialisation: Surgery, Therapy, Obstetrics and Gynaeconoly, Ophthalmogoly, Neurology, etc. 6 Tahun

 

Fasiliti

 • Peralatan perubatan yang terkini dan perkhidmatan moden.
 • Hospital pengajian pergigian swasta yang lengkap
 • Hospital pengajaran dan institut penyelidikan terbaik di bandar dipilih untuk kelas klinikal
 • 5 bangunan Jabatan Teori
 • Muzium anatomi berprestij
 • Perpustakaan yang dipenuhi dnegan 500,000 buku rujukan
 • Fasiliti Rekreasi seperti gimnasium, gelanggang sukan, fasiliti ski, sanatorium pencengahan, perkemahan luar bandar dan kelab pelajar dengan disqotheque hujung minggu

Kemudahan Pelajar 

 • Hostel kampus menyediakan bilik yang selesa dilengkapi dengan perabot dan linen katil.
 • Apartment peribadi juga disediakan kepada pelajar yang hendak tinggal diluar kampus