Dhaka Medical College

 

Dhaka Medical College


Kampus kolej ini terletak di tengah-tengah bahagian lama Kota Dhaka berhampiran Taman Bahadur Shah dan bertentangan dengan Hakim Hakim Dhaka yang bersejarah di atas tanah seluas 2,308 ekar.

Θ Hospital Dhaka

Sebanyak tujuh bangunan hospital bertingkat lama dibina pada tahun 1982 dan enam bangunan bertingkat baru pada tahun 2009 dengan jumlah 650 katil. Hospital ini turut mempunyai teater operasi yang lengkap, makmal untuk penyiasatan, jabatan pesakit luar, doktor dan jururawat perumahan.

 

Credit to http://app.dghs.gov.bd/localhealthbulletin2014/publish/

 

 

Credit to http://dhakadailyphoto.blogspot.my/2006

 

Θ Bangunan Kolej

Credit to https://dnmc.edu.bd/

 

Pada masa kini bangunan bertingkat 11 dengan 154000 kaki persegi. Dan perkhidmatan berpusat selama 24 jam. Bangunan kolej mempunyai bahagian pentadbiran, 8 jabatan, perpustakaan, 5 galeri kuliah, dewan peperiksaan besar, satu bilik persidangan, satu bilik seminar, satu ruang guru, pelajar lelaki & perempuan bilik umum

Θ Perpustakaan

Perpustakaan ini terletak di tingkat 6 bangunan akademik dan mempunyai koleksi lebih daripada 5000 buku teks Volume, rujukan dan jurnal terikat dalam pelbagai mata pelajaran dan menyediakan maklumat terkini kepada para pelajar & guru. Ia mempunyai sistem akses mesra pengguna. Perpustakaan ini disediakan dengan ruang baca yang berasingan untuk para pelajar serta guru. Para pelajar juga boleh meminjam buku teks untuk membaca di kolej dan rumah. Perpustakaan juga dilengkapi dengan akses internet.