Kursk State Medical University

Sejarah Kursk State Medical University :

 • Ditubuhkan pada 7 Februari 1935, Kursk State Medical University berada di kedudukan antara 10 universiti perubatan Rusia terbaik.  Di antara pencapaiannya, KSMU ialah universiti pertama di Rusia yang menawarkan  program latihan perubatan dalam bahasa Inggeris
 • Di dalam bangunan KSMU, terdapat Institut Pengajian Perubatan Ecological, poliklinik diagnostik dan institut perubatan.

 

 • Sehingga kini, KSMU telah melatih seramai lebih 30,000 profesional perubatan merentasi 14 fakulti dan 67 jabatan. 
 • Pekerja disana seramai 633 pekerja akademik yang mengandungi 333 Ph.D dan 92 Akademik D.sc untuk mengajar 6,400 pelajar.
 • Universiti itu mempunyai perpustakaan yang membolehkan meminjam buku serta perpustakaan tersebut mengandungi lebih dari 500,000 jurnal, buku dan keluaran.
 • Di kampus, terdapat 4 bangunan mengajar serta 5 hostel pelajar yang selesa. Pelajar juga boleh menikmati kemudahan rekreasi termasuk 3 dewan sukan dan dewan menembak. Galeri menembak, kantin dan cafeteria juga terdapat di kampus utama dan hostel.

 

 

 • Pada tahun 2013 terdapat 1,573 pelajar asing dari 47 negara: dari Malaysia, Nigeria, Brazil, Sri Lanka dan lain-lain.
 • Graduan KSMU sedang dalam permintaan dalam pelbagai bidang penjagaan kesihatan, sains perubatan, perniagaan dan ekonomi. Pejabat penempatan universiti memantau pandangan majikan mengenai kualiti graduan.

 

Kemudahan Asrama

KSMU menawarkan tempat yang cukup di asrama untuk semua pelajar antarabangsa dengan keadaan hidup yang selesa dan yuran tahunan yang berpatutan. Daripada 6 (enam) blok asrama pelajar, 3 (tiga) asrama moden yang disediakan untuk pelajar antarabangsa sangat dekat dengan Universiti (sekitar 5 hingga 10 minit berjalan kaki). Semua asrama dibekalkan dengan air panas dan sejuk dan sistem pemanasan pusat, setiap bilik mengandungi katil, meja, kerusi dan ruang penyimpanan. AT terdapat 5 asrama di KSMU.

Pelajar asing tinggal di asrama No. 1, 4, 5 dan farmasi. kolaj asrama. Semua asrama terletak berdekatan dengan Universiti dan dibekalkan dengan pemanasan pusat, air sejuk dan panas serta perabot yang diperlukan. Keadaan hidup yang baik, lokasi berhampiran universiti dan kadar yang berpatutan menjadikan asrama sebagai tempat terbaik untuk tinggal. Di setiap asrama terdapat tutor yang bekerja dengan pelajar asing.

Terdapat 2 jenis bilik yang disediakan: 2 bilik penjaga (satu bilik yang dikongsi oleh 2 pelajar) 3 bilik penjaja (satu bilik yang dikongsi oleh 3 pelajar) Sudah tentu para pelajar bebas memilih untuk tinggal di asrama atau di luar rumah. Terdapat banyak pangsapuri yang terdapat di rantau Kursk dengan harga yang berpatutan. Lebih daripada 20% pelajar antarabangsa tinggal di luar rumah.

Oleh kerana bilangan pelajar antarabangsa yang menghadiri KSMU kita mempunyai perkiraan khas dengan kolej-kolej lain di mana pelajar-pelajar antarabangsa kita boleh tinggal selama tempoh kursus mereka. Semua dewan kediaman kami dipelihara dengan standard keselesaan dan keselamatan yang sama yang diharapkan dari ruang kediaman pelajar KSMU utama. Pasangan kediaman kami sangat dekat dengan universiti (10-15 minit berjalan kaki).

 

Mengapa anda perlu belajar di KSMU?

 • Lebih 6,400 Pelajar / 650 Staf Akademik
 • Diiktiraf oleh WHO, GMC & Lembaga Perubatan Antarabangsa Lain
 • Salah satu universiti perubatan TOP 10 di Rusia
 • Salah satu universiti perubatan terbesar di Rusia & Eropah