Medical University of Lodz

Pendidikan perubatan terbaik di Poland – pangkat pertama dalam Ujian Perubatan Kebangsaan pada tahun 2012 dan 2013.

Sejarah Ringkas

Universiti Łódź telah ditetapkan pada 24 Mei 1945 di bawah Profesor Teodor Vieweger, rektor Universiti Percuma Poland. Pada pengasasnya, universiti mengendalikan tiga fakulti: kemanusiaan, sains matematik & sains, dan undang-undang & ekonomi. Menjelang tahun 1946 kajian berkembang menjadi farmasi, perubatan, dan pergigian.

Universiti Perubatan Łódź diasaskan pada 1 Oktober 2002 sebagai penggabungan Akademi Perubatan Łódź (ditubuhkan 1 Januari 1950) dan Akademi Perubatan Tentera Łódź (ditubuhkan 1 Julai 1958). Ia adalah unit hospital pengajaran terbesar di Poland dan pusat penyelidikan Eropah.

Struktur Bangunan

Ia terdiri daripada;

  • 6 institut penyelidikan,
  • 49 kerusi,
  • 7 buah hospital pengajaran universiti yang lengkap dengan jumlah kapasiti 2900 katil, serta
  • 438,000 pakar rundingan pakar setiap tahun di klinik pesakit luar pakar, sebagai tambahan kepada kerjasama dengan 22 universiti antarabangsa.

Program yang ditawarkan

Program MD 6-Tahun (MBBS)
Program terdiri daripada 3 tahun (6 semester) pra-klinikal, subjek asas; Anatomi, kimia perubatan, biologi, biofisika, fisiologi, histologi dan biologi sel, mikrobiologi, morfologi laluan, farmakologi dan sebagainya dan

3 tahun (6 semester) subjek klinikal sebagai ubat dalaman, pediatrik, pembedahan, obstetrik dan ginekologi, psikiatri, Ubat keluarga, neurologi, onkologi & penjagaan paliatif, otolaryngology, oftalmologi, penyakit berjangkit dan lain-lain.

Kenapa perlu belajar di MUL?

Medical University of Lodz adalah salah satu pusat penyelidikan perubatan utama di Poland. Dalam satu tahun akademik lebih daripada seratus geran penyelidikan diberikan, serta banyak kontrak penyelidikan.