Universiti Airlangga, Surabaya

 

 

Pengenalan

Universiti kedua tertua di Indonesia dan juga sebuah universiti awam yang terletak di Surabaya, Jawa Timur. Walaupun secara rasmi ditubuhkan oleh Peraturan Pemerintah Indonesia pada tahun 1954, Universiti Airlangga mula-mula ditubuhkan pada tahun 1948 sebagai cawangan jauh dari Universiti Indonesia, dengan asal sejak tahun 1913. Ia bermula dengan sekolah perubatan dan sekolah pergigian. Kini, Universiti Airlangga menjadi tuan rumah 15 buah fakulti dengan lebih daripada 35,000 pelajar (selama tahun akademik 2015-2016) dan 1,570 ahli fakulti. Universiti Airlangga mempunyai hospital universiti untuk fakulti Perubatan, Perubatan Veterinar, Kejururawatan, dan Pergigian, serta hospital jangkitan tropika untuk Institut Penyakit Tropika. Universiti ini juga dilengkapi dengan kemudahan biosafety tiga tingkat.

Credit photo: http://unair.ac.id/

Ranking Universiti

Secara berkala kedudukannya di peringkat universiti utama dunia, Universitas Airlangga telah lama dianggap sebagai salah satu universiti “Big 5” di Indonesia, bersama dengan Universitas Indonesia, Institut Teknologi Bandung, Universitas Pertanian Bogor, dan Universitas Gadjah Mada.

Universiti Airlangga mempunyai perkongsian antarabangsa di seluruh dunia, termasuk dengan Universiti Bonn, Universiti Nasional Seoul, dan Universiti Adelaide.

Kuliah

Kuliah dalam skop Program Kajian Pendidikan Doktor yang dijalankan dengan beberapa strategi, iaitu:Ceramah klasik, tutorial, dan praktikum. Selaras dengan kecekapan, kursus dalam Program Pengajian Pendidikan Doktor terbahagi kepada subjek Pembangunan Kepribadian (MPK), pengajaran saintifik dan Kemahiran (MKK), subjek Kepakaran Bekerja (MKB).

1. Ceramah Klasik

Kaedah ini digunakan dalam kelas yang paling besar. Penyerahan bahan secara umum. Dengan kaedah ini. Jika pendalaman diperlukan, penghantaran baru akan dilakukan dengan kaedah lain.

2. Tutorial

Kaedah ini terutamanya dilakukan pada modul pembelajaran dan blok integrasi. Selesai dalam kumpulan kecil, dengan itu membolehkan interaksi dua hala antara fakulti dan pelajar.

3. Praktikal

Kaedah ini juga digunakan dalam kebanyakan kursus, terutamanya yang menjadi asasnya jabatan. Dengan melakukan praktikal, pengetahuan pelajar dijangka akan diselesaikan. Dalam praktikal, pelajar dikehendaki mempunyai teori saham sebelum berlatih. Pada akhirnya praktikal pelajar dikehendaki membuat laporan mengenai aktiviti praktikal.