Universiti Ege

 

Sejarah Ege University

İzmir, menerima nama aslinya dari ratu Amazon “Smyrna” adalah salah satu daripada bandar di dunia yang bermula kembali ke zaman neolitik, sejak tahun 8500 tahun yang lalu. İzmir, merangkumi salah satu daripada 7 keajaiban dunia iaitu

Kuil Artemision Ephesus serta Agora, sebuah bandar yang tersisa dari Rom dan memecah Rekod Guiness – Jambatan yang paling lama diketahui dan banyak khazanah yang lain.

İzmir telah menjadi tempat penting dalam perdagangan Mediterranean dan bandar perlabuhan dunia pada abad ke-16, merupakan bandar industri kedua terbesar di Turki selepas Istanbul. Dengan itu, Zon Bebas, Pameran Antarabangsa, Kawasan Perindustrian Terancang dan pelabuhan besar, perdagangan import dan eksport sangat maju di İzmir. Metropolitan ketiga Turki, İzmir, adalah pusat rantau Aegean ketika ia datang ke pelancongan industri dan budaya.

 

Sebagai titik pusat pendidikan dan kebudayaan İzmir, Ege University mengambil tempatnya di tengah-tengah dengan sejarah setengah abadnya. Universiti ini dibina di salah sebuah daerah terbesar di bandar ini, Bornova. Kampus yang terletak di Bornova menawarkan sebanyak 3450 ruang kosong  yang penuh dengan bangunan yang menyediakan orang ramai dan pelajar dengan perkhidmatan pendidikan, budaya dan sukan yang berkaitan.

Kemudahan yang disediakan di kampus universiti

 • Perpustakaan teknologi moden (Central Library)
 • Kolam renang dalaman dan luaran
 • Salun sukan dalaman
 • Ruang bola sepak, bola keranjang dan bola sepak mini
 • Gelanggang tenis
 • Salun Pameran dengan kapasiti 730 pelawat
 • Prof. Dr. Yusuf Vardar – Pusat Kebudayaan MÖTBE , asrama Kampung Pelajar
 • Asrama Wanita – dikendalikan oleh Institusi Pinjaman dan Asrama Mahasiswa

Ege University berada di Ankara, Istanbul, persimpangan İzmir menyediakan para pelajar dengan kemudahan pengangkutan. Sebagai tambahan kepada bas oleh Perbandaran Metropolitan, metro yang menyediakan perkhidmatan dalam perjalanan Aliağa, Cumaovasi, Fahrettin Altay, Evka 3 memudahkan perjalanan ke kampus dari seluruh kota.

Di samping itu, Ege Univeristy menyediakan kedua-dua pelajar dengan kem musim panas di Izmir, Özdere. Melalui kemudahan ini, Ege University menghidangkan pelajar dan masyarakat dengan bidang pendidikan, sains, sosial, kesihatan dan kebudayaan.

Fakulti yang terdapat di Ege University

 1. Faculty of Dentistry 
 2. Faculty of Pharmacy
 3. Faculty of Letters
 4. Faculty of Education
 5. Faculty of Science 
 6. Fine Arts, Faculty of Design and Architecture
 7. Faculty of Nursing
 8. Faculty of Economics and Administrative Sciences
 9. Faculty of Communication
 10. Faculty of Engineering
 11. Faculty of Health Sciences
 12. Faculty of Sport Sciences
 13. Faculty of Fisheries
 14. Faculty of Medicine
 15. Faculty of Agriculture

 

Ege University adalah pilihan pertama bagi mereka yang ingin membawa kebanggaan dan kepelbagaian Aegean, mereka yang ingin menggabungkan pengetahuan yang dikehendaki oleh zaman moden dengan kehidupan dan menjadi individu terbuka kepada semua inovasi sosial, kebudayaan dan saintifik.

 

About admin

mm

Check Also

TAWARAN KEMASUKAN KE KURSK STATE MEDICAL UNIVERSITY BAGI SESI 2021 DENGAN DAULAH EDUCONSULT

Anda merupakan pelajar lepasan SPM/IGCSE/O-Level/Matriks/Asasi/Diploma/STPM/A-Level @ Setaraf? 👉🏼 Berita baik buat anda yang ingin menyambung …